Masjid Umayyad Damascus Syria yang Bersejarah

Masjid Umayyad Damascus Syria yang Bersejarah


Setelah penaklukan Arab Damsyik, masjid Umayyad damascus Syria ini dibina di atas Basilika Kristian yang didedikasikan untuk Yohanes Pembaptis sejak zaman Maharaja Rom Constantine I. masjid ini memiliki sebuah kuil yang masih hari ini mengandungi kepala Yohanes Pembaptis (Yahya), dihormati sebagai nabi oleh Kristian dan Muslim. Ada juga banyak landmark penting dalam masjid untuk kaum Syiah, di antaranya adalah tempat di mana kepala Husain (cucu Nabi Muhammad) disimpan dalam paparan oleh Yazid I. Ada juga makam Salahuddin, yang berdiri di taman kecil sebelah dinding utara masjid.

Masjid Umayyad Damascus Syria


Masjid Umayyad Damascus Syria
Masjid Umayyad Damascus Syria


Masjid ini menduduki segi empat besar 515 dengan 330 kaki (157 by 100 m) dan mengandungi halaman terbuka yang luas dikelilingi oleh arcade dari lengkungan disokong oleh medan langsing. The Liwan, atau dewan ibadah, menjalankan panjang sisi selatan masjid, dibagi menjadi tiga lorong panjang oleh deretan medan dan lengkungan. Sebuah transept dengan kubah segi delapan pusat, awalnya kayu, melintasi gang di titik tengah mereka. kisi-kisi marmar yang menutupi jendela di dinding selatan contoh awal Interlace geometri dalam senibina Islam. Dinding masjid pernah dilitupi dengan lebih daripada sat hektar mosaik yang menggambarkan pemandangan aneh dianggap sebagai Qu ʾ rānic syurga, tetapi hanya serpihan bertahan. Masjid dihancurkan oleh Timur pada tahun 1401, dibina semula oleh orang Arab, dan rosak akibat kebakaran pada tahun 1893. Walaupun tidak dapat dikembalikan ke kemegahan asalnya, masjid masih merupakan monumen arsitektur yang mengesankan.

Jangan sampai melewatkan kesempatan untuk bergabung di Paket Umroh Plus Jordania bersama dengan Cheria Wisata. Hubungi kami segera untuk mendapatkan info lengkap seputar program umroh regular dan program ibadah lainnya.Salam +Cheria Halal Wisata Tour Travel jika berminat hubungi cs kami.
Lebih baru Lebih lama